Karadeniz Dergisi Röportaj

AZZE YALITIM

  1. Serkan Bey, öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz?

1980 Samsun doğumluyum. Evliyim. Bir tane oğlum var. Samsun’da doğdum ve büyüdüm. Eğitimimi tamamladıktan sonra satış ve pazarlama üzerine değişik sektörlerde çeşitli görevler aldım. Bunların sonucunda belirli bir tecrübeye ulaştığıma inandım ve kendi işimi kurmaya karar verdim.

  1. Bu sektörde bir iş kurmaya nasıl karar verdiniz?

Az öncede anlattığım gibi, benzer sektördeki bir firmada pazarlama müdürü olarak uzun süre görev yaptım. Akabinde sektördeki pazar payının önemini ve eksikliğini hissettiğimde artık kendi işim olmalı dedim ve kolları sıvadım.

  1. Azze Yalıtım’ı taşımak istediğiniz nokta neresi Serkan Bey?

Azze Yalıtım henüz 3 senelik bir firma. Fakat yalıtım malzemeleri üretimi  ve uygulaması konusunda kısa zamanda çok başarılı bir çizgiyi yakaladık. Bir çok başarılı projede adımız geçti.Tabi ki bu başarıların kaynağı tecrübeli,profesyönel ve özverili bir oluşum sağlamaktan geçiyor.Hiçbiri bizim için yeterli değil tabi ki. Çünkü bu kadarını yeterli görürsek, hedeflediğimiz noktaya gelemeyiz diye düşünüyorum. Buna nazaran amacımız önce Türkiye, daha sonra bir dünya markası olmak.

  1. Kış aylarını yaşadığımız bu dönemlerde iyi bir bina yalıtımı hakkında ne tür bilgiler vermek istersiniz?

Biz binalarda yalıtım olarak öncelikle bohçalama sistemini öneriyoruz. Bohçalama dediğimiz olay, bir binayı lokal olarak değil, çepeçevre sarıp mantolamaktır. Bunu yaparken hiç bir ısı köprüsü ve açık alan oluşturmamalıyız. Çünkü iyi bir yalıtım, bir bina yüzeyini komple mantolamakla olur. Yalıtımı, +5 ila +30 sıcaklık derecesi arasında uygulamak en doğru ve sağlıklı olan yöntemdir. Dolayısıyla bu tekniğe uygun olarak yapıldığı noktada yazın veya kışın uygulama yapmak arasında hiç bir fark yoktur,bunu söylerken bir önemli bir noktayı göz ardı etmeyelim,dış cephelerde uygulama yapmak risklerle doludur özellikle kış aylarında işçi ve çevre güvenliğiyle alakalı önlemleri sınırsız bir şekilde yerine getirmek gerekir,bunların başında ise işçi SGK’sı ve olası bir kazada müşterilerimizin ve üçüncü şahısların zarar görmemesi açısından mali mesulyet sigortası yapılması gelir.

  1. Bir çok ürün çeşitini bir arada üretiyor ve bizlere sunuyorsunuz. Bize bu süreçten bahseder misiniz?

Öncelikle panel ,söve ve dekoratif gruplar olmak üzere, 300’ün üzerinde katalog modelimiz mevcut. Bunların dışında ise müşteri isteği doğrultusunda, farklı model ve ebatlara göre de ürün çıkarıyoruz. Üretim sürecinden bahsedecek olursak, EPS’yi blok olarak tedarikçi firmalardan alırız; bu bloklar CNC makinalarımızda ebatlanır ve modellenir .Sonrasında ise otomatik harç karıştırma kazanlarımızda özel formülatıyla hazırladığımız harcı bantlı çekim makinaları eşliğinde ürüne kaplayıp raflı kurutma arabalarına yerleştiririz,bundan sonraki işlem ise kurutma arabalarının kurutma fırınına yerleştirilmesi ve ürünlerin kuruma sürecidir. Kalite kontrol aşamasından da geçtikten sonra, ürünümüz artık sevkiyata hazır hale gelir.

  1. Verdiğiniz hizmetler sadece Samsun ilini mi kapsıyor?

Tabi ki hayır. Sadece Samsun ile sınırlı kalamayız. Bölgelerdeki pazarlama temsilcilerimiz bir fiil çalışmakta. Böylece hem Samsun’a, hem bölgelerimize, hem de tüm Türkiye’ye hizmet götürebiliyoruz.

  1. Peki bir binanın mantolama işlemi nasıl gerçekleşiyor? Yani projesinden sonuca kadarki süreçte neler olup bitiyor?

Öncelikle teknikerlerimiz tarafından binanın statik yapısı kontrol ediliyor yapılacak mantolama işlemine mani olacak unsurlar tespit edilirerek kayda alınıyor. Sonrasında bünyemizde bulunan mimarlarımız binanın 3 boyutlu projesini çizip, tasarım aşamasını tamamlıyorlar.Muhasebe departmanımız tarafından maliyet tespiti yapılarak fiyat teklifi oluşturulduktan sonra müşterilerimizle bir araya gelerek görüşmelerimizi tamamlıyoruz. Bu aşamada müşterimize adeta seminer verircesine ürün özellikleri  ve uygulama teknikleriyle alakalı gerekli tüm bilgilendirmeyi yapıyoruz. Akabinde gerekli tüm malzemeleri fabrikamızda üretip, sevkiyatını yapıyoruz. Profesyonel ekiplerimiz, kontrollerimiz dahilinde iskele kurulumunun ardından mantolama işlemine başlamış oluyorlar,devamında binanın metrajına ve hava şartlarına göre belirlediğimiz süreçte işi teslim ediyoruz.

  1. Ayrıca ihracat çalışmalarına da yön vermek istiyorsunuz; bize bundan da bahsedebilir misiniz?

İhracatımız şu an için çevre ülkelerle bağlantıları olan aracı firmalarımız sayesinde oluyor. Şöyle ki; biz malımızı fabrikamızda üretiyor ve aracı firmamıza satıyoruz. Onlar ise çevre ülkelerdeki ihtiyaca göre malımızı oralara götürüyor. Tabi ihracat olaymız bununla sınırlı kalmamalı. Çünkü biz hem üreten hem uygulayan bir firma olarak daha avantajlıyız ve bu avantajı dışa açılarak kullanmak istiyoruz.

  1. Fiyatlar konusunda neler söyleyebilirsiniz?

Fiyatlarımız ürün modeli ve ebatlarına göre farklılık gösteriyor.Ayrıca dekorasyonda sınır yoktur Çünkü bir çok ürün farklı hizmetlere sunulur. Bu sebeple bir fiyat bilgisi verebilmek mümkün değil. Örneğin Erzurum’da yapılan bir bina yalıtımının malzemesi daha kalınken, Sinop’taki binanın malzemesi daha incedir. Kısacası iklim ve bölge yalıtım standartları başta olmak üzere bir çok sebep fiyatları değiştirebilir.

  1. Son olarak okuyucularımıza, kaliteli ve sağlam bir bina yalıtımı için ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

İyi bir yalıtım sadece dış cepheyi kaplamakla bitmiyor. Çatı , pencereler,ve dranaj bölümleri tam anlamıyla izole edilmeli. Ancak bu şekilde istenilen bir yalıtıma hakim olunabilir. İyi bir mantolamada ısı kaybına yol açacak hiçbir eksiğin olmaması gerekir.

Şunu da eklemeliyim; enerji olarak dışa bağımlı bir ülkeyiz. Ve artık devletin yalıtımla ilgili yasal yaptırımları var. Konutlarda yapılan yalıtım, hem bireysel tüketime hem de ülke olarak tasarrufa katkı sağlıyor. Böylece dışarıdan daha az enerji almış oluyoruz. Bu yüzden devletin  2017’ye kadar yalıtımsız yapı kalmayacak gibi bir sloganı var. Bize de, herkesi iyi bir bina mantolamasını bir an önce yaptırmaya davet etmek düşüyor.

...